Περί του ιστολογίου…»Διάπυρος εν Αμμοχώστω»

Το ίστολόγιο φιλοδοξεί να παρουσιάσει ποικίλες πτυχές της ιστορίας του γενέθλιου χώρου της πόλης (και επαρχίας) Αμμοχώστου στον οποίο ζήσαμε και τον οποίο θυμούμαστε και αγαπούμε και καταγράφουμε ανθρώπινες μαρτυρίες που διαδραματίστηκαν στην πόλη και επαρχία μας.

Οι αναρτήσεις βασίζονται στο αρχειακό ύλικό της συλλογής του συγγραφέα “Golden Sands” με κείμενα του ιδίου, ανθολογήσεις άλλων κειμένων, πληροφορίες, μαρτυρίες, σχόλια και φωτογραφίες.  Η συλλογή “Golden Sands” συμπεριλαμβάνει παλιές κάρτ ποστάλ, φωτογραφίες, βιβλία, χάρτες, περιοδικά, εφήμερα και παλιά έγγραφα και αριθμεί πάνω από 5000 κομμάτια που καλύπτουν την Αμμόχωστο αλλά και την εύρυτερη Κύπρο.

Η δημιουργία του ιστολογίου για την Αμμόχωστο παρέχει τη δυνατότητα να δημοσιοποιηθεί σταδιακά κάποιο μέρος από το αρχειακό υλικό που υπάρχει στην συλλογή, το οποίο αλλιώς θα παρέμενε κρυμμένο και άχρηστο στο χάος των “κουθκιών τζιαι αμπούστων” της βιβλιοθήκης του συγγραφέα.

Ευτυχώς διαθέτουμε σήμερα το διαδίκτυο και ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης οπως το facebook, τεχνολογίες που επιτρέπουν ταχύτατα να πραγματοποιούνται πράγματα και θαύματα τα οποία προηγουμένως θα ήταν αδιανόητα. Ισως να ηταν πολύ καλύτερο να είχε ετοιμαστεί ειδική ιστοσελίδα για τη φιλοξενία και την επιμελή ταξινόμηση ολόκληρης της ψηφιοποιημένης συλλογής, δηλαδή σε μορφή πιο ευέλικτη και ευρύχωρη. Όμως τούτο συνεπάγεται μεγάλες απαιτήσεις χρόνου και οικονομικών πόρων, στοιχεία αποτρεπτικά για κάποιον που λειτουργεί μόνος και επιθυμεί γρήγορα αποτελέσματα.  Γι’ αυτό η δομή του ιστολογίου θα παραμείνει όπως ξεκίνησε, και το περιεχόμενο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό και με άλλα κείμενα ή ενημερωτικό σχολιασμό. Κύριος στόχος θα συνεχίσει να είναι η παρουσίαση ψηφιοποιημένων τεκμηρίων από τη ζωή και τις δραστηριότητες της πόλης (και επαρχίας), τον χώρο και οτιδήποτε αποτελεί μαρτυρία του τόπου. Ισως τούτο θα είναι χρήσιμο όχι μόνο ως αποθησαύριση τεκμηρίων ιστορίας αλλά και ως νησίδα μνήμης για όσους έζησαν κάποια από αυτά ή (ιδίως για τους απογόνους Αμμοχωστιανών που δεν εχουν ζωντανές θύμησες και εμπειρίες) θέλουν να τα γνωρίσουν.

Η πλειονότητα των αναγνωστών ειναι ελληνόφωνοι και ως τούτου η ελληνική θα παραμείνει η κυρίως γλώσσα συγγραφής. Ομως το αυξανόμενο ενδιαφέρον απο μη ελληνόφωνους αναγνώστες συνέτεινε στην απόφαση για την παρουσίαση ορισμένων αρθρων και στην Αγγλική.

Τα σχόλια άναγνωστών είναι εύπρόσδεκτα. Τα πνευματικά δικαώματα του ίστολογίου και του αναρτημένου υλικού ανήκουν στον συγγραφέα και χρήση του μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από σχετική άδεια. Για οποιοδήποτε αίτημα χρήσης ύλικού  παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω του ίστολογίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s