Ιπποδρομίες Αμμοχώστου…Λίμνη Καράολου 1947

Πρίν 69 χρόνια ο διάκονος Κάρουλλας (ο ρασοφόρος της φωτογραφίας) ηταν έτοιμος να κατευοδώσει το άλογο του, Δήμητρα, πρίν την έναρξη της δεύτερης ιπποδρομίας στην λίμνη του Καράολου. όπου παραδοσιακά διεξάγονταν ιπποδρομίες.

 

Εκτός απο την φωτογραφία διασώζεται και το αναμνηστικό πρόγραμμα (τιμή ένα σελίνι) καθώς και δύο λαχνοί στοιχημάτων (δύο σελίνια έκαστον).

img_0003

img_0004

 

Το πρόγραμμα μας παραθέτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την οργανωτική επιτροπή, τους υπεύθυνους των αγώνων καθώς και τους ιδιοκτήτες των αλόγων. Οι ιπποδρομίες αποτελούσαν μια απο τις λίγες δραστηριότητες όπου η Αγγλική ανώτερη τάξη ερχόταν σε επαφή με την αφρόκρεμα της Κυπριακής κοινωνίας (Ελληνικής και Τουρκικής).

img_0002

Λαχνοί στοιχημάτων

 

Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ηταν παραδοσιακά Βρεττανός. Στήν Αμμόχωστο την θέση κατείχε ο Επαρχιακός Διοικητής, M.V Spurway. Μέλη ο Δήμαρχος Αδάμ Αδάμαντος και οι Μουράτ, Στεφάνου, Χριστοφίδης, Φιλίππου και ένας Τουρκοκύπριος, ο Χασσάν Ραίφ Εφέντης. Ανάμεσα στους επόπτες, κριτές και ιδιοκτήτες αλόγων διακρίνουμε γνωστά ονόματα της Βαρωσιώτικης κοινωνίας όπως τους Μαραγκό, Εμφιετζή, Καραπέτ (ιδιοκτήτη καμπαρέ), Σπανός, Βορκάς.

Η οργάνωση ιπποδρομιών στην Κύπρο ξεκίνησε το 1878 με την άφιξη των Βρεττανών. Την τότε περίοδο κάποια κυβερνητικά τμήματα (όπως η Αστυνομία) χρησιμοποιούσαν άλογα συχνά σε καθημερινή βάση. Στην αρχή διοργάνωναν διαγωνισμούς μεταξύ τους και σιγά σιγά αυτό εξελίχθηκε σε οργανωμένες ιπποδρομίες. Το Cyprus Turf Club, ονομασία που μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου απεδόθη στα ελληνικά σαν Ιπποδρομιακή Αρχή Κύπρου ιδρύθηκε το 1892 από ‘Αγγλους Αξιωματούχους πάνω στα πρότυπα του Αγγλικού Jockey Club, με σκοπό κυρίως την καλυτέρευση της ποιότητας του αλόγου στην Κύπρο και την εισαγωγή κανονισμών για διεξαγωγή ιπποδρομιακών αγώνων. Τέτοιοι αγώνες διεξάγονταν τότε στο νησί για διασκέδαση μεταξύ Άγγλων αξιωματικών του στρατού και μελών της Κυπριακής Αστυνομίας.

img

Gymkhana, Λευκωσία 1908

 

Ένας άλλος θεσμός ηταν το Gymkhana, που αποτελούσε ημερίδα ιππασίας και διαγωνισμών που πραγματοποιούνταν για να δειχθεί η κατάρτιση και τα ταλέντα των αλόγων και των αναβατών τους, ιδιαίτερα σε αγώνες ταχύτητας.

Οι πρώτοι Αγγλοι αποικιοκράτες έλπιζαν ότι οι ιπποδρομίες θα έκτιζαν πιο στενούς δεσμούς και καλές σχέσεις με τούς ιθαγενείς. Σίγουρα ο ιππόδρομος ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στις ζωές των Αγγλων αποικιοκρατών. η κοινωνική υπόσταση κάποιου, ακόμα και η ανέλιξη της καριέρας του ήταν συνυφασμένη με την παρουσία και τη συμμετοχή στα του ιπποδρόμου. Για παράδειγμα, ο λόγιος Επαρχιακός Διοικητής της Λάρνακας, Claude Delaval Cobham, προτιμούσε τις ανασκαφές για αρχαιότητες στην Σαλαμίνα παρά τις ιπποδρομίες. Όταν αφυπηρέτησε μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας το 1908, η Αγγλόφωνη εφημερίδα Anglo Cypriot σχολίαζε το μαρασμό των ιπποδρομιών και ήλπιζε ότι α διάδοχος του θα αναζωογονούσε το άθλημα.

Οντως, όταν ο Sir Hamilton Gould-Adams διορίστηκε Κυβερνήτης της Κύπρου (1911-1915), οι ιπποδρομίες πήραν κεντρικό ρόλο στην κοινωνία. Τότε καθιερώθηκαν τα στοιχήματα στίς κούρσες και οι ιπποδρομίες έγιναν πολυπόθητες για την άρχουσα τάξη των Κυπρίων. Όμως ο Sir Hamilton Gould-Adams παρέμεινε στην ιστορία σαν ο κυβερνήτης που ξόδεψε το ένα έκτο του ετήσιου προϋπολογισμού της Κύπρου για να φέρει στην Κύπρο ένα καθαρόαιμο επιβήτορα, το Temeraire. Αυτό μάλιστα έγινε σε μια περίοδο που στην Κύπρο επικρατούσε φτώχια και δυστυχία. Το Temeraire πάντως κατάφερε να γίνει πατέρας πολλών αξιόλογων καθαρόαιμων αλόγων!.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s