Το μικρό ψαρολίμανο της Γλώσσας

Σε παλιότερα χρόνια υπήρχε μια ξεχωριστή μικρή κοινότητα που ζούσε φτωχικά κοντά στην θάλασσα: οι ψαράδες. Ζούσαν σε φτωχικές παράγκες, στην περιοχή της Γλώσσας, με πολύχρωμα γεράνια στις αυλάδες τους. Οι παλαιότερες γνωστές φωτογραφίες βρίσκονται στο αρχείο της συλλογής και έχουν δημοσιευτεί στην ανάρτηση Θαλάσσια μπάνια στο Βαρώσι, 1914 περιοχή Γλώσσας, οικογένεια Lucie-Smith .

Η Αγνή Μιχαηλίδη αναφέρει και ορισμένους μανιώδεις ερασιτέχνες, όπως τον Γεώργιο Χατζηπέτρο και τον Κοντόραχο. Ο φίλος του ιστολογίου, Γιώργος Σάββα από τον Αγιο Μέμνωνα κατάγραψε τις θύμησες του:

Περί το έτος 1960 στην παραλία μεταξύ Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου και ξενοδοχείου Κωνστάντια υπήρχε μόνον μία παράγκα όπου με την ανατολή του ηλίου μαζευόντουσαν όλοι οι ψαράδες μετά τον γυρισμό τους από το πέλαγος , ξεψάριζαν και άπλωναν τα δίκτυα τους στα διπλανά παλλούκια για να στεγνώσουν και να ράψουν τις μεγάλες τρύπες. Ακολουθούσε η υπέροχη πρωινή ψαρόσουππα την οποίαν είχαμε την τύχη να γευτούμε με τον φίλο Μιχαλάκη Ηλία, αυτόν που κάνει την διαδρομή Απόστολος Ανδρέας -Αμμόχωστος «αλέ-ρετούρ»….Πάμε μου λέει ο Μιχαλάκης να κάνουμε πλάκα τους ψαράδες ….-Αού-αού μούκρισε ο Μιχαλάκης 2-3 φορές σαν σκύλλος έξω από την ψαράδικη παράγκα…-Πίσω ρε παλιόσκυλλε φώναξε ένας από τους ψαράδες…Ευτυχώς δεν μας καμάκωσαν , αντ΄αυτού μας πρόσφεραν πρωινή ψαρόσουππα…..Ο πατέρας του μεγάλου Πανίκκου Ιακώβου όταν έφυγε από την φτωχική ψαράδικη παράγκα έκτισε σπίτι λίγο πιό πάνω κοντά στον Ναυτικό Όμιλο , ο Τσιλλάρας έκτισε το σπίτι του έξω αό το ΓΣΕ, στην βόρεια μεριά Ο Νικόλας ο ψαράς , ο παππούς του Φιρφιρή( Γιάννη Μεντώνη) , ο Λίμπουρας και ο Ουσουνής του Κρίκκου μετακόμισαν στον Άγιο Μέμνωνα. Από το 1960 αρχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία η Τουριστική περίοδος

Στην παρούσα ανάρτηση παρατίθενται μια σειρά φωτογραφιών και φωτογραφικών δελταρίων μεταξύ του 1948-1964 που δείχνουν στιγμιότυπα μιάς ωραίας και τώρα χαμένης εποχής.

IMG_0002

Το πρωινό ξεκίνημα (δεκαετία 1950)

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0007

Ψαράς (αρχές δεκαετίας 1960)

IMG_0008

Ψαράς (αρχές δεκαετίας 1960)

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

2 Σχόλια to “Το μικρό ψαρολίμανο της Γλώσσας”

  1. aleka Says:

    Very apt!

  2. Αννα Μαραγκού Says:

    Kαλημέρα Πάνο και καλή βδομάδα…τι υπέροχες φωτογραφίες…κάποιος μια μέρα πριν φύγουμε όλοι που έχουμε θύμησες να γράψει για μια προσωπικότητα ακριβώς αυτής της παραλίας. Τον Χάλο, που νοικίαζε τα κανώ και τα speed boats που κυκλοφορούσε με ένα τεράστιο καπέλλο, και ήταν μια απέραντη ψυχή για την παραλία, είχε ένα καλό λόγο (ή και κακό) για όλους εμας τους πιτσιρικάδες που μαζευόμασταν κάτω από τον Ναυτικό Ομιλο (όταν ήταν εκεί δίπλα από το Φλώριντα) και βλέπαμε και ακούγαμε με δέος τον Πανίκο Ιακώβου να μας μιλά για αγώνες θαλασσινούς, για ιστιοπλοϊα, για χίλια μύρια που στα μυαλά μας τότε φάνταζαν και δημιουργούσαν απίστευτες ιστορίες…Ολα αυτά κάτω από το αυστηρό μάτι του Χάλου βέβαια….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s