Οι Γέροντες Χαρίτων, Στέφανος και Βαρνάβας και το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.

Αντικείμενο της σημερινής ανάρτησης ίσως η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία των γερόντων της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα. Η φωτογραφία αποτελεί μέρος μιας συλλογής από φωτογραφικά δελτάρια που πάρθηκαν από  Βρεττανό αξιωματικό που είχε σαν βάση του το στρατόπεδο στον Καράολο την περίοδο 1919-20.

IMG_0001

Δυο από τους τρείς αδελφούς το 1919

Το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα είναι συνδεδεμένο με τον Απόστολο Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Όμως για πολλά χρόνια ήταν παραμελημένο και στον προηγούμενο αιώνα οι τρεις άγιοι Γέροντες, ο πατήρ Χαρίτων, ο πατήρ Στέφανος και ο πατήρ Βαρνάβας το αναστήλωσαν και με την αγάπη, το μόχθο, τον ιδρώτα και την αυταπάρνηση τους, κατόρθωσαν να το φέρουν σε μια ζηλευτή κατάσταση, ως το 1974, που καταλήφθηκε απο τους Τούρκους εισβολείς.

Σύμφωνα με τον Βασίλειο Καραγιάννη, Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος, Οι πατέρες της μονής, οι τρεις αδελφοί, Χαρίτων, Στέφανος και Βαρνάβας είχαν εγκατασταθεί στον Απόστολο Βαρνάβα, το 1917, κατόπιν προτροπής και αδείας του τότε Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ’ (εκ Πραστειού Μεσαορίας), «το Κυριλλούδι» όπως τον έλεγαν. Οι τρεις αδελφοί κατάγονταν από το χωριό Αφάνεια, κοντά στην Άσσια, ήταν παιδιά ιερατικής οικογένειας. Ο πατέρας τους ήταν ο παπα-Γαβριήλ και ο παππούς τους, επίσης, ήταν ιερέας και ονομαζόταν παπα-Σάββας. Ο πατέρας τους είχε πεθάνει πολύ νωρίς (το 1900). Τους είχε αφήσει μεταξύ 6,8 και 12 ετών τον καθένα. Ο πατήρ Χαρίτων, ο οποίος ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας (μάλλον γέννημα του 1888), εντάχθηκε σε μια μικρή αδελφότητα, αγιορειτών πατέρων. Ο Χαρίτων γνώρισε τους αγιορείτες όταν είχαν προσκληθεί να κάμουν μια αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου στην Ασσια. Δύο ήταν οι πατέρες αυτοί και πήγανε στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας, στη Λεμεσό, για ένα πολύ μικρό διάστημα, και έπειτα στον Άγιο Γεώργιο τον Αλαμανό.  Όταν τελείωσε το δημοτικό και ο δεύτερος αδελφός του πατρός Χαρίτωνος, ο Στέφανος, είχε πάει να επισκεφθεί τον αδελφό του και παρέμεινε και αυτός στον Άγιο Γεώργιο της Χαβούζας. Μετά, τελειώνοντας και ο τρίτος, ο πατήρ Βαρνάβας πήγε και αυτός και παρέμεινε κοντά στους αδελφούς του, Χαρίτωνα και Στέφανο. Τους επισκεπτόταν και η μητέρα τους, Παρασκευή η πρεσβυτέρα. Οι αγιορείτες την παρότρυναν να πάει και αυτή να γίνει μοναχή, με τα παιδιά και τη θυγατέρα της, αδελφή των τριών.

Η μοναχική τους ζωή ουσιαστικά ξεκινά από τον Άγιο Γεώργιο τον Αλαμανό. Εκεί έμαθαν και την τέχνη της αγιογραφίας (για την οποία ήταν μετά πασίγνωστοι). Έπειτα, για διάφορους λόγους, έφυγαν οι τρεις αδελφοί και με την άδεια του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου, εγκαταστάθηκαν στο τότε εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος είχε την ιδέα ότι η μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, του ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν θα έπρεπε να ήταν άδεια και ερειπωμένη.

IMG_0002

Η ερειπωμένη μονή το 1915 (φωτογραφικό δελτάριο Φώσκολου)

 

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, πνευματικό στην Ιερά Μονή Κύκκου, είπε: «άσε να το δω το πράμα, το έχουμε ενοικιάσει, να δούμε πότε λήγει η προθεσμία που το έχουμε ενοικιάσει και εάν είναι κοντά θα διακόψετε. Οπόταν, όταν ήρθε η μέρα του Αποστόλου Βαρνάβα τους κάλεσε να πάνε στην εορτή του αγίου και για να δει τα πράγματα πως έχουν. Τότε, έκανε λήξη της ενοικιάσεως και τους είπε: – «Θα σας παραδώσω το μοναστήρι και θέλω να βιώσετε εδώ». Μαζί με τους τρείς αδελφούς εγκαταστάθηκε και η μητέρα τους, η οποία, εν τω μεταξύ είχε γίνει μοναχή. Μάλιστα στο προαύλιο της μονής βρίσκεται και ο τάφος της. Είχε πάρει το όνομα Ευπραξία μοναχή και είχε πεθάνει στο τέλος της δεκαετίας του 1940.

 

Ο πατήρ Χαρίτων ήταν ο μεγαλύτερος και μάλλον ήτανε ηγετική μορφή. Επέβαλλε την άποψη του. Όταν υπήρχε συζήτηση μεταξύ τους για τα διάφορα προβλήματα και τέλος εκφραζόταν ο πατήρ Χαρίτων η άποψη του ήταν τελεσίδικη. Οι αποφάσεις που ελάμβαναν οι τρεις τους, πάντοτε, καθοδηγούντο από την άποψη του πατρός Χαρίτωνος που αντικαθιστούσε, κατά κάποιον τρόπον, την πατρική αυθεντία. Αυτό λειτούργησε και μέσα στη μοναχική τους συνείδηση ότι έπρεπε να υπάρχει μια αυθεντία, για να μπορέσουν να προοδεύσουν πνευματικά και στη μοναχική τους ζωή και σε όλους τους τομείς.

 

Παρά το ότι ο π. Χαρίτων ήταν η πνευματική αρχή, εντούτοις, δεν έγινε ηγούμενος, το 1964, αλλά ο π. Στέφανος. Τούτο, δεν οφειλόταν στο γεγονός ότι ο π. Στέφανος είχε πάρει στα χέρια του τα ηνία. Τα είχε ο π. Χαρίτων. Ωστόσο υπέφερε από καταρράκτη και δεν έβλεπε και είχε σταματήσει να λειτουργεί. Έτσι παράδωσε αυτήν την εξουσία στον επόμενο αδελφό, που ήταν ο Στέφανος.

 

Στην κοινή αυτή πορεία που είχανε και οι τρεις, ο π. Στέφανος, το 1964, αναδεικνύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ’, ως ο πρώτος ηγούμενος της μονής, της νεότατης αυτής περιόδου, η οποία, δυστυχώς, κράτησε από το 1964 έως το 1974, οπότε η μονή έπεσε στα χέρια των Τούρκων κατακτητών. Την ίδια πορεία ακολούθησε και ο πατήρ Βαρνάβας, ο νεότερος αδελφός. Στην όλη ανάμνηση όλων των ανθρώπων που τους γνώριζαν, πάντοτε τους έβλεπαν να κάθονται μπροστά στο αγιογραφικό αναλόγιο και να ζωγραφίζουν.

 

Οι τρεις αδελφοί ήταν αφοσιωμένοι στη μοναχική τους ζωή και στο μοναστήρι. Έγιναν και οι ανακαινιστές της μονής με προσωπικά τους έξοδα και μέσα από στερήσεις. Η ανακαίνιση την οποίαν είχαν κάνει σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της μονής.

Μετά την Τουρκική εισβολή και είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στο μοναστήρι, από το 1974 μέχρι τα Χριστούγεννα του 1976, οπόταν αναγκάστηκαν να φύγουν. Όταν έφυγαν, πήγανε, για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στο Σταυροβούνι και κατέληξαν στον Άγιο Γεώργιο τον Αλαμανό. Πέθαναν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν τη μοναχική τους ζωή. Ο πατήρ Βαρνάβας έζησε μέχρι το 1983. Ήταν ο νεότερος. Οι άλλοι δύο πατέρες, ο Χαρίτων πέθανε το 1976 και ο Στέφανος το 1977.

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s