Ασθένειαι Λεμονοδένδρων…Σύλλογος Ανόρθωσις 1933

Ο Σύλλογος Ανόρθωσις (“Μουσικοφιλολογικός και Φιλοαθλητικός Σύλλογος Βαρωσίων”, ιδρυθείς το 1911), ηταν το κέντρο της μουσικής, αθλητικής και φιλολογικής δραστηριότητας των Βαρωσίων.

Τον Φεβρουάριο του 1933 ο Γραμματέας του Συλλόγου Ανόρθωσις ζητά, εκ μέρους της επιτροπείας, την έγκριση του Βρεττανού Επαρχιακού Διοικητή Αμμοχώστου γιά την διεξαγωγή διάλεξης απο τον Ανθιμο Πανάρετο με το θέμα “ασθένειαι λεμονοδένδρων”.

IMG

Η ανάγκη για άδεια των αποικιακών αρχών για την οργάνωση συγκεντρώσεων (π.χ. αθλητικών, διασκεδάσεων) καθιερώθηκε μετά τις ταραχές τών Οκτωβριανών τον Οκτώβριο του 1931 καθώς οι Βρεττανικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς ελέγχους για να αποφύγουν αναταραχές και διαδηλώσεις.

Ο Ανθιμος Πανάρετος (1898-1981) εργάσθηκε σαν επαρχιακός γεωργικός λειτουργός Αμμοχώστου για 27 χρόνια. Γεννήθηκε στην Κισσόνεργα της Πάφου, εφοίτησε στο Γεωργικό Κολλέγιο Λευκωσίας και μετά, σαν υπότροφος της Κυβέρνησης, σπούδασε γεωπονία, κτηνοτροφία και τυροκομία στο Πανεπιστημικόν Κολλέγιον Reading στην Αγγλία. Υπήρξε ο κύριος συντελεστής της γιορτής του πορτοκαλιού που πρωτοδιαοργανώθηκε το 1935. Μετατέθηκε στην Λευκωσία το 1951 σαν υπεύθυνος της υπηρεσίας γεωργικής εφαρμογής και του κλάδου διατηρήσεως του εδάφους. Αφυπηρέτησε το 1958. Μετά την αφυπηρέτηση του υπήρξε σύμβουλος επι γεωργικών θεμάτων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (1958-75). Ο Πανάρετος είχε πολύπλευρη προσφορά στον τόπο. Ηταν λόγιος και λαογράφος, δημοσίευσε δε πλήθος λαογραφικών μελετών με θέμα την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η διάλεξη του περί των ασθενειών των λεμονοδένδρων εγκρίθηκε απο τον Αγγλο διοικητή Αμμοχώστου και πρέπει να ηταν πολύ δημοφιλής καθώς η δεκαετία του 1930 σήμανε την μεγάλη ανάπτυξη στην καλιέργεια εσπεριδοειδών στην πόλη και επαρχία Αμμοχώστου.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s