Γιαννής Κυριάκου Ττάμπας, Σιοιροπούλης…Παντοπωλείον Βαρωσίων 1948

Το 1948 ο φωτογράφος Ανδρέας Σωτηρίου αποθανάτισε τρείς βρακάδες πωλητές χοίρων (σιοιροπούληδες) μπροστά από το Δημοτικό παντοπωλείον του Βαρωσιού.

Οι Σιοιροπούληδες στο παντοπωλείον Βαρωσίων (Φωτογραφικό δελτάριον Ανδρέα Σωτηρίου 1948)

Οι Σιοιροπούληδες στο παντοπωλείον Βαρωσίων (Φωτογραφικό δελτάριον Ανδρέα Σωτηρίου 1948)

Ο Αδάμος Κατσαντώνης, το πέμπτο μέλος της οικογένειας των διαλεκτικών ποιητών Κατσαντώνηδων από την Δερύνεια μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για έναν από τους βρακάδες. Διηγείται ο Αδάμος Κατσαντώνης:

«Στη φωτογραφία, ο μεσαίος βρακάς είναι ο Γιαννής Κυριάκου Ττάμπας, επαγγελματίας σιοιροπούλης, από Παραλίμνι και Δερύνεια, γιος της Τουρούσιας από την Καρπασία που πήγε αναγιωτή στη Δερύνεια. Ο Ττάμπας ήταν ένας χωραττατζιής, διασκεδαστικός τύπος με τόσες πολλές ιστορίες , που ο Παναγιώτης Πλατής από την Δερύνεια έγραψε ολόκληρο βιβλίο με τα κατορθώματα του. Ήταν σπουδαίος χορευτής και καλός ποιητής. Θα σας πω μια ιστορία του: Μιαν φοράν εις το παναϋριν του Άι Μοδέστου στην Δερύνειαν, (16 Δεκεμβρίου) που εσυνηθίζαν να πουλούν σιοιρούθκια, επήεν τζ΄ ο Ττάμπας με την πραμάθκιαν του, τζιαι σε λλίην ώραν εξηπούλησεν τα σιοιρούθκια του. Όμως έμεινεν του έναν αρωσκειάρικον, που ΄νν το έπκιαννεν κανένας. Μια γεναίκαν, επήαιννεν, έρκετουν, εξαναπήαιννεν τζ΄ εθώρεν το σιοιρούιν, αμμά εφοάτουν να το γοράσει. Εφαίνετουν πως ήταν άρωστον. Ο Ττάμπας ελάλεν της: Πκιάσ΄ το τζ εν να μείνεις έτσι, πκιάσ΄ το τζ΄ εν να μείνεις έτσι, ώσπου τζιαι στην πολλήν την ώραν έπεισεν την να το πκιάσει, αφού έκαμεν της τζιαι καλήν έκπτωσην. Σε λλίες ημέρες το σιοιρούιν εψόφησεν, τζιαι η γεναίκα μιαν ημέραν έκοψεν τον Ττάμπαν εις το παντοπωλείον του Βαρωσιού τζ΄ αρκήνησεν του: ρε ψεύτη, ρε κλέφτη, το σιοιρούιν που μου ΄δωκες ήταν άρωστον τζ΄ εψόφησεν. Τζιαι τότες λαλεί της ο Ττάμπας: Μα αφού σου το είπα: Πκιάσ΄ το τζ΄ εν να μείνεις έτσι.!»

Ετικέτες: , , , , ,

Ένα Σχόλιο to “Γιαννής Κυριάκου Ττάμπας, Σιοιροπούλης…Παντοπωλείον Βαρωσίων 1948”

  1. Σοφία Κυριάκου Says:

    Είμαι περήφανη για τον παππου μου!
    Ευχαριστώ για το βιβλίο. Ειμαι η κορη του γιού του Γιόρκη Κυριάκου.

Σχολιάστε