Καλόν Πάσκαν!…Ψήσιμο σούβλας το 1915

Το Πάσχα στην Κύπρο αποκαλείται στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα/διάλεκτο «Πάσκαν».

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, Πάσκαν ονομάζονται στην Κύπρο και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο, επειδή προηγούνται νηστείες. Οι άνθρωποι εύχονται ο ένας στον άλλον “Καλόν Πάσκαν”.

Την Κυριακή του Πάσχα το ψητό αρνί ήταν και είναι απαραίτητο στο πασχαλινό τραπέζι. Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Φρόσω Ηγουμενίδου σημειώνει σε σχετική μελέτη της ότι “το ψητό αρνί ήταν έδεσμα σπάνιο τον υπόλοιπο χρόνο, προορισμένο μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις και μεγάλες γιορτές”.

Σε προηγούμενη ανάρτηση (10 Οκτωβρίου 2014 ) ειχε γίνει αναφορά στο φωτογραφικό αλμπουμ του Edward Lucie-Smith που βρίσκεται στο αρχείο της συλλογής. Μια απο τις πιο ομορφες φωτογραφίες δείχνει το ψήσιμο σούβλας κάπου στην Κύπρο (η ακριβής τοποθεσία και χρόνος δεν σημειώνεται αλλά με την χρονολογία των αλλων φωτογραφιών που σημειώνονται οι χρονικές και τοπικές λεπτομέρειες συμπεράνουμε οτι η φωτογραφία εχει παρθεί το 1915).

IMG_0001

Ψήσιμο σούβλας, 1915

Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι η τεχνολογία της σούβλας εχει μεν εκσυγχρονιστεί κάπως αλλά τα βασικά στοιχεία, οπως καταδείχνει η φωτογραφία, παραμένουν αμετάβλητα.

  • Αντι μαγκαλιού η ψησταριάς εχουμε ενα σκαμμένο λάκκο με λίγες πέτρες για την ανύψωση του αρνιού.
  • Το εργαλείο της σούβλας ξύλινο, χειροποίητο αντί μεταλλικό από ανοξείδωτο ατσάλι.
  • Το γύρισμα τού αρνιού γίνεται “δια χειρός” και οχι αυτόματα με ηλεκτρική ενέργεια.
  • Η συνήθεια μας να περιτριγυρίζουμε την σούβλα και να παριστάνουμε τους ειδήμονες (με διατριβές περί καρβούνων, διάρκεια ψησίματος, την απόσταση του κρέατος απο τα κάρβουνα, αλλά κυρίως το συνεχές “τσίμπιμα” για να επιβεβαιωθεί οτι ειναι ετοιμη!) παραμένει αναλλοίωτη!.

Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα;

Ο αμνός (αρνί) είναι χριστιανικό σύμβολο. Ο ίδιος ο Χριστός ονομάζεται “ο Αμνός του Θεού” διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Πριν ξεκινήσουν για την μεγάλη έξοδο ο Θεός μέσω του Μωυσή, τους είπε να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες και να θυσιάσουν όλες οι οικογένειες από ένα αρνί.  Με το αίμα έπρεπε να βάψουν τους παραστάτες των θυρών των σπιτιών τους για να μην εξολοθρευτούν από τον άγγελο του Θεού που εκείνο το βράδυ θα έφερνε θανατικό στα πρωτότοκα κάθε οικογένειας που δεν θα είχε με αυτό το αίμα του αρνιού σημαδέψει την είσοδο του σπιτιού του. Μετά βγήκαν περίπου ένα εκατομμύριο λαός από την Αίγυπτο με εντολή του ίδιου του Φαραώ.

Εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα. Με το αίμα του έβαψαν πόρτες τους.

Την έξοδό τους από την Αίγυπτο οι Ισραηλίτες τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 14 του μήνα Νισάν (μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου) και την ονομάζουν Πάσχα πού σημαίνει πέρασμα, διάβαση, γιατί με τη διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας πέρασαν από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία. Η γιορτή του Πάσχα (στα εβραϊκά Πεσάχ, Pesah) είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων και διαρκεί μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων οκτώ μέρες.

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s