«Προσοχή, η αυτού Μεγαλειότης το Πορτοκάλι»…Γιορτή Πορτοκαλιού με τον φακό του Ανδρέα Σωτηρίου

Η γιορτή του πορτοκαλιού καθιερώθηκε στην Αμμόχωστο στις 5 Ιανουαρίου 1935 επι δημαρχίας Γεώργιου Εμφιετζή. Στη συνέχεια η γιορτή κατέστη ετήσιο γεγονός στην ζωή της Αμμοχώστου συγκεντρώνοντας επισκέπτες απο ολη την Κύπρο. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν παρελάσεις αρμάτων και αυτοκινήτων στολισμένων με πορτοκάλια, χορών, παρελάσεις μαθητών, απαγγελίες απο λαικούς ποιητές (τσιαττιστά), καθώς και αθλητικές συναντήσεις (αγωνίσματα και ποδοσφαιρικές συναντήσεις στο ΓΣΕ).

Ειναι αξιον απορίας λοιπόν γιατί τα πρώτα φωτογραφικά δελτάρια (κάρτ ποστάλ) με σκηνές της γιορτής πρωτοεμφανίζονται στίς αρχές της δεκαετίας του 1960 και οχι ενωρίτερα. Ερευνώντας το πλούσιο αρχειακό υλικό του Ανδρέα Σωτηρίου (του φωτογράφου της «ψυχής» της πόλης μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1940) παρατηρούμε κάρτες που απεικονίζουν τα ανθεστήρια απο το 1948 αλλά η πρώτη του κάρτα με την γιορτή του πορτοκαλιού χρονολογείται το 1961. Ο λόγος ισως να σχετίζεται με το γεγονός οτι το ξένο τουριστικό ρεύμα αρχιζε μετά το πάσχα κατά τις δεκαετίες του 40 και 50 και ισως ο φωτογράφος να εκρινε οτι δεν θα υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον για ενα φεστιβάλ που λάμβανε χώρα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (η γιορτή αρχισε τον Ιανουάριο αλλά σε ορισμένες χρονιές ελάμβανε χώρα και μεταγενέστερα, δηλαδή Φεβρουάριο και Μάρτιο). Με την πάροδο του χρόνου το τουριστικό ρεύμα αυξήθηκε και στο πρώτο τρίμηνο με αποτέλεσμα την εκδοση καρτών για τουριστικούς σκοπούς.

Στην παρούσα ανάρτηση παρατίθενται πρώτα οι δύο πρώτες του κάρτες που εκδόθηκαν το 1961 η 1962 αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι σκηνές που απεικονίζονται πρέπει να χρονολογούνται επι Αγγλοκρατίας καθώς παρατηρούνται δρόμοι διακοσμημένοι με Αγγλικές σημαίες. Ορισμένες φωτογραφίες παρουσιάζονται σε υψηλή ανάλυση με την ελπίδα οτι οι αναγνώστες θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν κάποιους απο τους απεικονιζόμενους συμπολίτες μας.

Αρματα στην Γιορτή του Πορτοκαλιού (τέλη δεκαετίας 1950)

Αρματα στην Γιορτή του Πορτοκαλιού (τέλη δεκαετίας 1950)

Αρματα, Χορευτικά συγκροτήματα και η στολισμένη οδός Δημοκρατίας

Αρματα, Χορευτικά συγκροτήματα και η στολισμένη οδός Δημοκρατίας

Ακολουθούν σκηνές απο τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Χορευτικά συγκροτήματα στο στάδιο ΓΣΕ

Χορευτικά συγκροτήματα στο στάδιο ΓΣΕ

Αρματα στο στάδιο ΓΣΕ

Αρματα στο στάδιο ΓΣΕ

Αρματα στο στάδιο ΓΣΕ

Αρματα στο στάδιο ΓΣΕ

Παραδοσιακοί βρακάδες

Παραδοσιακοί βρακάδες

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s