“Η πάλη θα ειναι συνεχής μέχρι τελικής πτώσεως”! … Στάδιον ΓΣΕ, 19 Μαρτίου 1939

Πρίν 76 χρόνια μια αγγελία στην εφημερίδα Ελευθερία διαφήμιζε στο Βαρωσιώτικο κοινό τον επικείμενο “μέγα παλαιστικό αγώνα” μεταξύ των πρωτοπαλαιστών Π Μπόρα και Α Μαίλου, Κυπρίου πρωταθλητού της Ευρώπης ημιβαρέων.

Η αγγελία της Ελευθερίας

Η αγγελία της Ελευθερίας

Η πάλη, πληροφορούσε η Ελευθερία, θα ηταν “συνεχής μέχρι τελικής πτώσεως”!

Στόν αγώνα διατίθεντο προς πώληση και φωτογραφικά ενθυμήματα του πρωτοπαλαιστή Μπόρα. Ενα τέτοιο βρίσκεται στο αρχείο της συλλογής.

Ενθύμημα του πρωτοπαλαιστού Παράσχου Μπόρα

Ενθύμημα του πρωτοπαλαιστού Παράσχου Μπόρα

Εξι μήνες αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου 1939 η εφημερίδα Ελευθερία διαφήμιζε αλλη παλαιστική σύγκρουση.

“Tο ειδωλον της Ελληνικής παλαίστρας, ο πρωτοπαλαιστής της Ελλάδας κ. Ανδρέας Λαμπράκης, αντιμετωπίζει την αυριον εις το στάδιον Βαρωσίων τον Κύπριον παλαιστήν κ. Χρίστον Κεραυνόν. Ο κ. Λαμπράκης ειναι κάτοχος του πρωταθλήματος βαρέων βαρών της Ελλάδος και διεκδικεί το πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η σταδιοδρομία του ειναι εκπληκτική. Εξ αλλου και ο Κύπριος παλαιστής κ. Χρίστος Κεραυνός παρουσίαζει θαυμαστήν εμφάνισιν. Ο αγών προμηνύεται λίαν ενδιαφέρων…Ο κ. Λαμπράκης δέχεται να αγωνισθεί με τους παλαιστάς Μιχαηλάν και Τουμάζον αμέσως μετά τον αγώνα του μετά του Κεραυνού.”

Η οργάνωση αγώνων πάλης απο περιοδεύοντας Ελληνες παλαιστές ανθισε την δεκαετία του 1930. Οι περιοδίες τους ηταν παγκύπριες (για οικονομικούς λόγους) . Ο Γιαννάκης Σ. Τσαγγαρίδης, σε αρθρο του στην Χαραυγή (9/1/2012) αναφέρει πληροφορίες για τις μεθόδους διαφήμησης και οργάνωσης αυτών των Παγκυπρίων περιοδειών:

“Συγκεκριμένα οι εν λόγω παλαιστές για να κινήσουν το ενδιαφέρον περιέρχοντο με ανοικτά φορτηγά αυτοκίνητα τις κύριες οδούς της Λευκωσίας τόσον στον ελληνικό τομέα όσον και στο τουρκομαχαλλά. Πίσω τους ακολουθούσαν ομάδες νεαρών οι οποίοι έρχονταν μαζί με τους παλαιστές βαμμένους, μασκοφόρους, καθώς και τελλάληδες με τηλεβόες που τελλάλιζαν την ώραν και τον τόπο των παλαιστικών αγώνων. Ηταν ένα υπερθέαμα μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Οι άνθρωποι που τους έφεραν στην Κύπρο ήτο οι γνωστοί ατζέντηδες Πετράκης Ηρακλής και ο Κωστής Μωησής. Συνήθως μαζί με τον αείμνηστο πατέρα μου Σάββα Τσαγγαρίδη από τον Αγρό πηγαίναμε σε διάφορα στάδια και υπαίθρια σινεμά και απολαμβάναμε πλούσιο υπερθέαμα. Συνήθως οι αγώνες ήταν σικέ προσχεδιασμένοι και το αποτέλεσμα γνωστό εκ των προτέρων.

Ο Κώστας Μωυσής γνωστός Ελληνοαιγύπτιος παλαιστής ανεδεικνύετο πρωταθλητής κατακτώντας τη χρυσή ζώνη νικώντας τον Τούρκο Κιαζίμ Ασλαμ ακόμη και τον Τζιμ Λόντον. Βέβαια οι παλαιστικοί αυτοί αγώνες ήταν ύποπτοι και σίκε, όλα για το χρήμα!”

Παλαιότερα, διοργανώνονταν αγώνες πάλης στις αυλές των μεγάλων χανιών του Βαρωσιού και πιο συγκεκριμένα στα χάνια του Παμπόρη και του Σολούκκου στην οδόν Ερμού.

Αναφέρει ο Μιχαήλ Κούμας  στο βιβλίο του “Τα Παλιά Βαρώσια και η Παλιά Αμμόχωστος” (1971):

“Αι ευρύχωροι αυλαί των δύο τούτων χανίων εχρησιμοποιούντο ενίοτε και ως παλαίστραι η στάδια, εις τα οποία επεδίκνυον την υπεράνθρωπον δύναμίν των ενώπιον πολυαρίθμων θεατών, τα περιφημότερα παλληκάρια της τότε εποχής, ο Παναής Κουταλιανός, ο Γιώργης το Παληκαρούιν του Καρπασιού, ο Αβραάμης ο Μορφίτης, ο Παναής ο Λιμνιώτης και αλλοι.”

Τον γεννημένο στην Κούταλη της Προποντίδας Π. Κουταλιανό (1847-1916), κάποιες παραδόσεις τον φέρουν να έχει κυπριακή καταγωγή (από το Ριζοκάρπασο) και μια παλιά απεικόνισή του σε τοιχογραφία καφενείου στο Γέρι έχει διασωθεί. Εξάλλου, το 1896 ―ίσως ύστερα από επίσκεψή του στην Κύπρο― δύο τουλάχιστον Κύπριοι ποιητάρηδες (ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος από τον Αρακαπά) κυκλοφόρησαν φυλλάδες όπου εξυμνούσαν τα μυθικά κατορθώματά του.

Βέβαια και η Κύπρος είχε και τοπικές προσωπικότητες, μικρότερης εμβέλειας, που ξεχώρισαν για τη μυϊκή τους δύναμη. Μιά  τέτοια περίπτωση οπως αναφέρει ο Μιχαήλ Κούμας ηταν Παναής ο Λιμνιώτης:

Ο Παναγής Κωνσταντά, από τα Λιμνιά, ο οποίος πέθανε το 1931 σε ηλικία 32 χρόνων (φωτογραφική παραχώρηση του αείμνηστου Φοίβου Σταυρίδη).

Ο Παναγής Κωνσταντά, από τα Λιμνιά, ο οποίος πέθανε το 1931 σε ηλικία 32 χρόνων (φωτογραφική παραχώρηση του αείμνηστου Φοίβου Σταυρίδη).

Σε μεταγενέστερα χρόνια και επειδή το ενδιαφέρον ηταν σχετικά περιορισμένο ο θεσμός δεν αντεξε και εφθινε.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s