Αεροπορικό ταχυδρομείο Αμμοχώστου 1930-32

Στην ανάρτηση της  1ης Φεβρουαρίου 2015 εξετάστηκε το θέμα της εναρξης της αεροπορικής σύνδεσης της Αμμοχώστου με το εξωτερικό απο την Βρεττανική αεροπορική εταιρία Imperial Airways.

Η εναρξη των πτήσεων με τα υδροπλάνα Calcutta εδωσε την ευκαιρία στα Κυπριακά ταχυδρομεία να αρχίσουν την προσφορά αεροπορικής ταχυδρομικής υπηρεσίας. Μέχρι τότε το Κυπριακό ταχυδρομείο χρησιμοποιούσε πλοία της γραμμής για την αποστολή ταχυδρομείου. Στην Αμμόχωστο ενα τέτοιο πλόιο ηταν το πλοίο Boulac της Αγγλο-Αιγυπτιακής ναυτιλιακής εταιρίας Khedivial Line. Ο γνωστός Λεμεσιανός φωτογράφος John P. Foscolo εξέδωσε μια κάρτ ποστάλ το 1923, που δείχνει το πλοίο Boulac στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Το πλοίο μεταφοράς ταχυδρομείου Boulac (John P. Foscolo, 1923)

Το πλοίο μεταφοράς ταχυδρομείου Boulac (John P. Foscolo, 1923)

Η αεροπορική ταχυδρομική υπηρεσία αρχισε επι πειραματικής βάσεως στις 26 Σεπτεμβρίου 1930. Μετέπειτα εγιναν πτήσεις στις 3, 10, 17 και 30 Οκτωβρίου αλλά λόγω της σχετικά μικρής προειδοποίησης που δινόταν μόνο ενας μικρός αριθμός επιστολών στάληκε αεροπορικώς.

Τον Απρίλιο του 1932 η υπηρεσία μπήκε σε τακτική βάση και το ταχυδρομέιο αναρτούσε αφίσα με την χρονική διορία παράδoσης επιστολών.

Αφίσα που αναρτήθηκε στο ταχυδρομείο Αμμοχώστου (1932)

Αφίσα που αναρτήθηκε στο ταχυδρομείο Αμμοχώστου (1932)

Αυτο γινόταν στο ταχυδρομείο Αμμοχώστου που βρισκόταν στον χώρο των κυβερνητικών γραφείων στην σημερινή Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Ταχυδρομείον Αμμοχώστου (Haigaz Mangoian, 1930)

Ταχυδρομείον Αμμοχώστου (Haigaz Mangoian, 1930)

Οπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση οι πτήσεις των υδροπλάνων της Imperial Airways σταμάτησαν να προσγειώνονται στο λιμάνι Αμμοχώστου και μεταφέρθηκαν στα πιο ηρεμα νερά της Αλυκής του Ακρωτηρίου. Ο ταχυδρομικός σάκκος μεταφερόταν με αυτοκίνητο στην Λεμεσό.  Λόγω ελλειψης ζήτησης η συγκεκριμένη υπηρεσία τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 1932.

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s