“Σπεύδε βραδέως”…το Εξπρές προβάτων του Κυπριακού Κυβερνητικού Σιδηρόδρομου στον σταθμό Αμμοχώστου 1937

Το 1937 ο αγγλος επισκέπτης Walter Dendy, αριστος γνώστης της σιδηροδρομικής τεχνολογίας επιβιβάζεται στον Κυπριακό Κυβερνητικό Σιδηρόδρομο στον σταθμό Αμμοχώστου. Στο τέλος του ταξιδιού μας αφηγείται τις εντυπώσεις του σε μιά κάρτ ποστάλ του τραίνου που στέλνει σε φίλο στην Αγγλία.

Το Εξπρ'ες προβάτων στόν σταθμό Αμμοχώστου

Το Εξπρές προβάτων στόν σταθμό Αμμοχώστου

Αγαπητέ μου Archie, Αυτή η φωτογραφία δείχνει το ταχυδρομείο εξπρές του Κυπριακού Κυβερνητικού Σιδηρόδρομου στον σταθμό Αμμοχώστου. Μηχανή Φόρντ, τετρακύλινδρη, φορτίο δέκα τόννων. Πήγαμε στην πρωτεύουσα Λευκωσία (36 μίλια) σε δύο ωρες. Μεταξύ σταθμών φτάσαμε τα 25 μίλια την ώρα…οχι και τόσο ασχημα για πλάτος ράγιας δυόμισι ποδιών. Το βαγόνι στο πίσω μέρος ειναι για πρόβατα που ταξιδεύουν εξπρές!…

Η λειτουργία του σιδηροδρόμου εδωσε σημαντικά πλεονεκτήματα στην Αμμόχωστο σαν εμπορικός και λιμενικός κόμβος, και μαζί με την εμβάθυνση και καθαρισμό του λιμανιού εδωσε το προβάδισμα στην πόλη που αρκετά γρήγορα υπερσκέλισε την Λάρνακα που ηταν το εμπορικό κέντρο της Κύπρου στο τέλος του 19ου αιώνα. Οφείλουμε να σημειώσουμε ομως οτι μέρος των Κυπρίων ηταν πολύ σκεπτικοί εναντι της νέας τεχνολογίας. Ισως λόγω κόστους η συντηρητισμού/καχυποψίας επέμεναν να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά μέσα (γαιδάρους, κάρα η πεζή!).

Αφηγείται ενα χαρακτηριστικό περιστατικό ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης υπό τον τίτλο “Σπεύδε βραδέως”

“Κατά τα πρώτα έτη της λειτουργίας του σιδηροδρόμου συνέβη να ταξιδεύει μίαν ημέραν από Αμμόχωστον εις Λευκωσίαν είς άγγλος ιεραπόστολος. Ούτος εις τον σταθμόν της Αγκαστίνας επρόσεξε μίαν γραίαν η οποία μετέφερε πεζή εις το χωρίον της Καϊμακλί μικρόν δεμάτιον από φρύγανα. Ο ιεραπόστολος εξήλθε του σιδηροδρόμου και αφού επληροφορήθη παρ’ αυτής ότι κατηυθύνετο εις το χωρίον της, από το οποίον θα διήρχετο ο σιδηρόδρομος, την παρεκάλεσε να εισέλθει εις το τραίνον μετά του φορτίου της το δε αγώγιον θα το επλήρωνε ο ίδιος. Προς μεγάλην του έκπληξιν όμως η γραία απέρριψε την πρότασίν του και είπε εις αυτόν αφελέστατα: “Ευχαριστώ, κύριε, αλλά βιάζομαι”. Ο ιεραπόστολος επανήλθε εις το τραίνον, μη δυνάμενος να εξηγήσει την παράδοξον αποποίησιν της γραίας. Αλλά, κατά ειρωνίαν της τύχης, η μηχανή του σιδηροδρόμου εβλάβη και το τραίνον εσταμάτησεν επί δύο περίπου ώρας δια να διορθωθεί. Η γραία, συνεχίζουσα τον δρόμον της, έφθασε το τραίνον, εχαιρέτισε τον άγγλον ιεραπόστολον, όστις ίστατο σκεπτικός εις το παράθυρον του τραίνου και έφθασεν εις το χωρίον της κατά πολύ ενωρίτερον του σιδηροδρόμου!”

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s