Η βιοπάλη στην Αμμόχωστο του χτές…Σαψάρης, 1949

Με την παρούσα ανάρτηση το ιστολόγιο αρχίζει την παρουσίαση της θεματογραφίας των παλιών επαγγελμάτων στην Αμμόχωστο και την επαρχία της. Η πιό κάτω κάρτ ποστάλ του Ανδρέα Σωτηρίου χρονολογείται απο το 1949 και παρουσιάζει το παζάρεμα στην αγοραπωλησία γουρουνόπουλων στο Βαρώσι. Η τοποθεσία μάλλον εξω απο την Δημοτική Αγορά.

IMG

Ο αείμνηστος Ανδρέας Λοιζου οταν ειδε την κάρτα σχολίασε μειδιώντας οτι το παζάρεμα για τα γουρουνόπουλα ηταν αγριο και κρατούσε πολλή ωρα. Πολλές φορές για να σπάσει το αδιέξοδο δινόταν η ευκαιρία για επέμβαση κάποιου μεσάζοντα, του λεγόμενου «σαψάρη» που διακρίνεται στο μέσο της φωτογραφίας. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Ανδρέα Λοίζου ο σαψάρης προσπαθούσε να γεφυρώσει την διαφορά στην τιμή και οταν η συμφωνία ηταν κοντά επιανε τα χέρια των συμβαλλόμενων προσπαθωντας να τους κάμει να τα σφίξουν σαν ενδειξη συμφωνίας. Βασικός στόχος του σαψάρη ηταν να κλείσει η συμφωνία με τέτοιο τρόπο ωστε καμιά απο τις δύο πλευρές να χάσει το γόητρο της.

Οι σαψάρηδες γύριζαν τις αγορές γυρεύοντας τετοιες ευκαιρίες για διαμεσολάβηση. Η αμοιβή ηταν ανάλογα με το μεγεθος της συμφωνίας αλλά συνήθως ηταν γύρω στο μισό με ενα σελίνι («ενα κομμάτι ψουμί»)

Η πενία τέχνας κατεργάζεται!

Advertisements

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s