1915…Το φάσμα της πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Αμμοχώστου!)

Πριν σχεδόν εκατό χρόνια, στις αρχές Νοεμβρίου 1915, ο Βρεττανός επαρχιακός διοικητής Αμμοχώστου ειχε στα χέρια του μια αιτηση απελπισίας απο τους Μουκτάρηδες και Αζάδες των πέριξ της Αμμοχώστου χωριών Αρναδί, Σπαθαρικό και Αη Γιωρκούι, γνωστά ως «Ηνωμένες Πολιτείες Αμμοχώστου» (λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ των).

Οι ευσεβάστως υπογεγραμμένοι μουχτάρηδες και αζάδες των χωρίων Σπαθαρικού, Αρναδιού και Αγ, Γεωργίου, βλέποντας τας περιπετείας των κατοίκων ημών ως περιπλανόμενοι καθ’ εκάστην ανα τα πέριξ ημών χωρία προς προμήθειαν σίτου και κριθής προς θρέψιν των οικογενειών εκ των εχόντων τοιουτον, οιτινες ου μόνον αρνούνται την πώλησιν, αλλά αποποιούνται μη υπάρχοντος τοιούτου΄ δια τούτο ινα μη η πείνα τόσον εξηπλωθή, σπεύδομεν εγκαίρως να αναγγείλωμεν τούτο προς την υμετέρα εντιμότητα οπως παραχωρήσετε το δικαίωμα και αγοράζομεν τοιούτον εκ της αποθήκης Πογαζιού, Ευελπιστούμεν δε οτι προς ανακούφησιν του λαού η αιτησις μας αυτή θα τύχει ευμενούς απαντήσεως.

Εν Αγίω Γεωργίω τη 16 Οκτωβρίου 1915

(ακολουθούν οι υπογραφές των Μουκτάρηδων και Αζάδων)

IMG_0003

Το πιο πάνω επεισόδιο προβάλλει τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης πριν ενα αιώνα. Προφανώς η σοδειά των χωριών των «Ηνωμένων Πολιτειών Αμμοχώστου» θα ειχε καταστραφει για κάποιο (αγνωστο) λόγο. Η φτωχική σοδειά ισως να συνεβαλε και στην αρνηση των γειτονικών χωριών να παραχωρήσουν σιτάρι καθώς η επιβίωση των γειτονικών χωριών να επεβαλλε την διαθεση της περιορισμένης παραγωγής τους για ιδία διατροφή.

Η μόνη λύση συνεπώς ηταν η εκκληση προς τους Αγγλους να αποδεσμεύσουν ενα μεέρος των αποθεματικών τους για στρατιωτικούς σκοπούς απο την αποθήκη Μπογαζίου.

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s