Ενθυμήματα 28ης Οκτωβρίου…Πανηγυρικός εορτασμός εις τας αιθούσας «Ανορθώσεως» 1952

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αρχιζε να γιορτάζεται στην Αμμόχωστο μετά το τέλος του πολέμου. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν παρελάσεις στην οδο King Edward (μετέπειτα Δημοκρατίας) καθώς και συγκεντρώσεις με ομιλίες, χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις και ποιήματα.

IMG

Η Οδος Δημοκρατίας σημαιοστολισμένη, 1953

(καρτ ποστάλ Ζαρταριάν, ειδική εκδοση για

Φωτογραφείον Ανδρέα Σωτηρίου Kodak Shop)

Tο μεταπολεμικό κλίμα στην Αμμόχωστο (και στην Κύπρο) ηταν φορτισμένο με την αντιπαλότητα που επήλθε μεταξύ των δεξιών και αριστερών παρατάξεων λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα αλλά καθώς και σε διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του τι μέλλει γένεσθαι στην προσπάθεια των Κυπρίων να αποτιναχθούν απο την Βρεττανική διακυβέρνηση. Ετσι δημιουργούνται αριστεροί και δεξιοί πόλοι στην κοινωνία. Απο καφενέδες μεχρι και σωματεία, συντεχνίες κτλ. Τα σχολεία ηταν στν δεξιά σφαίρα επιρροής λόγω της ανάμιξης της Εκκλησίας. Το πρόγραμμα εορτασμών στο οικημα της Ανόρθωσης μας δίνει μια γεύση των οργανώσεων αλλά και προσωπικοτήτων της Βαρωσιώτικης μεταπολεμικής κοινωνίας.

IMG_0002

IMG

Ο Γ. Κονναρής, ο γνωστός καθηγητής μουσικής στο Ελληνικο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Η Θεανώ Σαμψών (μετέπειτα Γεωργιάδου), δασκάλα και μητέρα του Νίκου Σαμψών, μέλος της ΕΟΚΑ και μετέπειτα πραξικοπηματία προέδρου. Εκ μέρους της Ανόρθωσης ο Γιώτης Παπανικολάου, τραπεζικός υπάλληλος και ιεροψάλτης στην εκκλησία Αγίου Νικολάου. Βλεπουμε επίσης την εκπροσώπηση των δεξιών συντεχνιών (Νέες Συντεχνίες Αμμοχώστου). Αυτη ηταν η ΣΕΚ μετά την απόσχιση των δεξιών απο τις Συντεχνίες Κύπρου που ηταν το πρώτο συνδικαλιστικο σώμα στην Κύπρο.

Advertisements

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s