Δείπνο προς τιμή του εκλελεγμένου προέδρου και αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιανουάριος 1960

Με την ευκαιρία της 54ης επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το ιστολόγιο δημοσιεύει ενα ιστορικό ντοκουμέντο που δείχνει ενα πνεύμα αισιοδοξίας για το μέλλον του νεοσύστατου κράτους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960, ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959. Στις 11 Φεβρουαρίου 1959 υπεγράφη η Συμφωνία της Ζυρίχης μεταξύ των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κ. Καραμανλή και Α. Μεντερές. Η εν λόγω Συμφωνία ενσωματώθηκε στη Συμφωνία του Λονδίνου, η οποία υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου 1959 από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και τον Δρα. Κουτσιούκ εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απότοκο των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και καταρτίστηκε από μία συνταγματική επιτροπή στην οποία αντιπροσωπεύονταν, με ομάδες ειδικών συνταγματολόγων, η Ελλάδα κάτω από τον καθηγητή Θεμιστοκλή Τσάτσο, η Τουρκία κάτω από τον καθηγητή Nihat Erim και οι δύο κυπριακές Κοινότητες. Από μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας συμμετείχαν οι κ.κ. Γλαύκος Κληρίδης, Γεώργιος Πολυβίου, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος, με νομικό σύμβουλο τον κ. Κρίτωνα Τορναρίτη Γενικό Εισαγγελέα. Από πλευράς της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμμετείχαν οι κ.κ.Rauf Raif Denktash, Halit Ali Riza, Hakki Suleyman και Ali Dana με νομικό σύμβουλο τον κ. Mehmet Nedjiatti Munir, Solicitor General. Στην επιτροπή συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος ο Ελβετός συνταγματολόγος καθηγητής Marcel Bridel.

Κείμενο σχεδίου Συντάγματος υπογράφηκε από αντιπροσώπους της Ελλάδας, Τουρκίας και της Ελληνικής και Τουρκικής κοινότητας στη Μεικτή Συνταγματική Επιτροπή στη Λευκωσία στις 6 Απριλίου 1960 και Παράρτημα αυτού με τροποποιήσεις στις 6 Ιουλίου 1960. Το τελικό κείμενο του Συντάγματος υπογράφηκε από τον Sir Hugh Foot, τον τελευταίο Κυβερνήτη της αποικίας της Κύπρου, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Γεώργιο Χριστόπουλο το Γενικό πρόξενο της Τουρκίας κ. Turrel και τους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Δρα Κουτσιούκ, οι δύο τελευταίοι υπό την ιδιότητα τους ως των ήδη εκλεγέντων Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας αντίστοιχα.

Το Σύνταγμα τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Αυγούστου 1960 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος

Στις 4 Ιανουαρίου 1960, ο απερχόμενος κυβερνήτης, Sir Hugh Foot, παραθέτει δείπνο προς τιμή των νεοεκλεγέντων προέδρου και αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των μελών της συνταγματικής επιτροπής.

Επίσης σημειώνουμε την παρουσία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη (ο μόνος προσκαλεσμένος που ηταν γνωστό μελος της ΕΟΚΑ) οπως και των ανώτατων αξιωματούχων της αποικιοκρατικής κυβέρνησης.

Στη συλλογή του ιστολογίου βρισκεται η Χριστουγεννιατικη κάρτα που εστειλε ο κυβερνήτης τον Δεκέμβριο του 1959 που απεικονίζει τον κυβερνήτη, την γυναίκα του καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ.

IMG_0003

Η ευχετήρια κάρτα του Sir Hugh Foot

Απο το δείπνο διασώζεται το μενού που περέχει και το καθιστικό σχεδιάγραμμα. Το μενού ανήκε στον Major Denis Fox, υπασπιστή του κυβερνήτη και εχει τα αυτόγραφα του κυβερνήτη, του Μακαρίου καθώς και του Φαζίλ Κουτσιούκ.

IMG_0002

IMG_0001

Οι ιστορικοί του μέλλοντος μαλλον θα παρατηρήσουν οτι στο δείπνο παρευρίσκονταν 3 μέλλοντες πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο (Μακάριος, Παπαδόπουλος) αρχισαν να αμφισβητούν τις συμφωνίες πρίν καν να στεγνώσει το μελάνι .

Ο χαμός της Αμμοχώστου 14 χρόνια μετά εχει τις ρίζες του στην παντελή αμφισβήτηση απο την πλειοψηφεία της Κυπριακής ηγεσίας των θεσμών και των συμφωνιών που εγκαθίδρυσαν το κράτος .

Advertisements

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s