Εκδρομή στην Αγία Νάπα γύρω στο 1930…“Το μέρος και οι άνθρωποι του είναι άκόμη έντελώς παρθένα και άδιάφθαρτα”

Η φωτογραφική άποτύπωση σε κάρτ ποστάλ του (παλιότερα) πανέμορφου και γραφικού χωριού της Αγίας Νάπας και του ίστορικού μοναστηριού που χτίστηκε επι Ενετοκρατίας είναι σχετικά σύγχρονο φαινόμενο. Μέσα σε ενα σύνολο περίπου 3000 καρτών της συλλογής του ίστολογίου πού έκδόθηκαν απο το 1899 μέχρι το 1950 μόνο μιά είναι γνωστή, που έκδόθηκε το 1944 σαν μέρος της σειράς καρτών του τμήματος Αρχαιοτήτων.

IMG (4)

Το Μοναστήρι (κάρτ ποστάλ Τμήματος Αρχαιοτήτων 1944)

Πώς να έξηγήσουμε αύτή την άπουσία ένώ παρατηρούνται άρκετές κάρτες αλλων ιστορικών μνημείων στα περίχωρα της Αμμοχώστου οπως της Σαλαμίνας και του μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα;.

Η αίτία όφείλεται μάλλον στην έλλειψη ενός συνδετικού δρόμου κάποιας ύποφερτής ποιότητας. Αύτό όμως δεν σταμάτησε κάποιους πιο ριψοκίνδυνους έπισκέπτες. Ενας τέτοιος έπισκέπτης ηταν η Olive Murray Chapman, που έπισκέφθηκε την Κύπρο το 1936 και έκδωσε το βιβλίο “Across Cyprus” με τις έντυπώσεις της. Παράλληλα η συλλογή του ίστολογίου κατέχει ενα φωτογραφικό λεύκωμα με τις φωτογραφίες κάποιου άλλου έπισκέπτη γύρω στο 1930. Η παρούσα άνάρτηση παραθέτει το μεταφρασμένο κείμενο με τις έντυπώσεις της Olive Murray Chapman και τις 6 φωτογραφίες του λευκώματος που μας προσφέρουν μια άπεικόνιση τών εμπειριών της Olive Murray Chapman σε μια έποχή που έχει χαθεί έντελώς. Σημειώνουμε ομως οτι δύο απο τις φωτογραφίες δείχνουν την εκκλησία του Αγίου Λάζαρου στην Λάρνακα και έτσι αυτές οι φωτογραφίες παραλείπονται απο την παρουσίαση.

«Μια απο τις τελευταίες και πιο όμορφες  αναμνήσεις μου απο τις περιοχές κοντά στην Αμμόχωστο είναι απο το θαυμάσιο ταξίδι νότια απο  το Βαρώσι και τους πορτοκαλεώνες του στο μικρό χωριό της  Αγίας Νάπας και του μοναστηριού του κοντά στο Κάβο Γκρέκο. Είναι γεγονός οτι ο δρόμος στην κατεύθυνση της παραλίας μεταμορφώθηκε στα τελευταία λίγα μίλια σε κάτι που μπορεί να περιγραφτεί μόνο σαν μονοπάτι για κάρα,  άλλά τα χρώματα της φύσης μετά απο μια πρόσφατη καταιγίδα ηταν πλούσια και πανέμορφα, και φτάνοντας, χωρίς να συναντήσουμε κανένα σε όλόκληρο το ταξείδι εκτός απο μερικούς χωρικούς πάνω στα μουλάρια τους, η θέα του γραφικού μοναστηριού και του συμπαθητικού μικρού πλιθαρένιου χωριού πιο ψηλά του, μου ανταπόδωσε όλες τις δυσκολίες που ανέχτηκα για να φτάσω εκει.»

ay napa1.jpg

«Το μοναστήρι και το γραφικό εκκλησάκι του με τον υπόγειο ναό, μερικώς λαξευμένο μέσα σε ενα τεράστιο βράχο ειναι αφιερωμένο στο ιερό μαντήλι της Αγίας Βερονίκης (Napkin, Napa), έξ ού και το όνομα Αγία Νάπα. Η χρήση του ομως σαν μοναστήρι εχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια, και τα κελλιά των των μοναχών χρησιμοποιούνται τώρα σαν καταφύγιο για τους φτωχούς.»

ay napa2

«Πιστεύεται οτι το μοναστήρι χτίστηκε απο τους Ένετούς πριν απο την έκδίωξη τους απο τους Τούρκους. Περνώντας μέσα απο μιά είσοδο σε μορφή σήραγγας, με τα άποφθαρμένα άπομεινάρια του θυρεού απο πάνω, ο έπισκέπτης βρίσκεται μέσα στην εσωτερική αύλή που είναι περιτοιχισμένη με συστάδες απο κολόνες και με μιά πανέμορφη πηγή νερού απο γρανίτη και η οποία προστατεύεται απο ενα μεγάλο θόλο ύποστηριζόμενο απο τέσσερεις άψίδες.»

ay napa6

«Παλαιότερα, ένας παλιός Ρωμαικός ύδραγωγός χρησιμοποιόταν για την διανομή νερού στην περιοχή. Ο ύδραγωγός κατέληγε σε ενα πηγάδι στην μόλις μέσα πλευρά της έσωτερικής αύλής, με ενα κεφάλι άγριογούρουνου λαξευμένο μέσα σε γρανίτη, μέσω του οποίου τρέχει το νερό. Αύτό το πηγάδι ακόμα χρησιμοποιείται απο τούς χωρικούς της φάρμας και του χωριού της Αγίας Νάπας, και παρατήρησα άρκετές γυναίκες να έρχονται εδώ για να πάρουν νερό.»

ay napa5.jpg

«Αν κρίνω απο τον ένθουσιασμό που προκάλεσε η έπίσκεψη μου στόν εκεί κόσμο, και απο το τσούρμο των παιδιών που με ακολουθούσαν ενώ προσπαθούσα να φωτογραφίσω η να σχεδιάσω, συμπέρανα οτι οι έπισκέπτες στην Αγία Νάπα ηταν σπάνιοι. Το μέρος και οι άνθρωποι του είναι άκόμη έντελώς παρθένα και άδιάφθαρτα. Ζούν τις ήσυχες ζωές τους άνενόχλητοι απο την βιασύνη και άναβρασμό του σύγχρονου πολιτισμού. Μπορεί να είναι μεν πρωτόγονοι και άξεστοι αλλά φαίνονται εύτυχέστατοι παρά την έκδηλη φτώχια τους.»

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s