Η Κατάληψη της Αμμοχώστου…3 διαφορετικές οψεις

Το τέλος της πρώτης φάσης της είσβολής  βρίσκει την Αμμόχωστο σε μιά ατμόσφαιρα νευρικής αναμονής. Η λέξη «πρόσφυγας» είσέρχεται στο λεξιλόγιο των κατοίκων που ακούνε τις τραυματικές εμπειρίες των Κερυνειωτών που εχουν ηδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο γράφων θυμάται το μάζεμα σεντονιών και κουβερτών στην γειτονιά του για να δοθούν στούς πρόσφυγες. Οι συνθήκες στην γραμμή αντιπαράθεσης στην Αμμόχωστο χειροτερεύουν. Οι ΟΗΕδες απομακρύνονται απο το λιμάνι της Αμμοχώστου γύρω στις 10 Αυγούστου.

Με την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Αυγούστου, ο κόσμος της πόλης εγκαταλείπει το Βαρώσι ενώ τα Τουρκικά αεροπλάνα ξαναρχίζουν τούς βομβαρδισμούς.

Με το σπάσιμο της αμυντικής γραμμής της Μιάς Μηλιάς οι υποτυπώδεις στρατιωτικές μονάδες εγκαταλείπουν την πόλη στίς 14 Αυγούστου. Μαζί τους φεύγουν και οι αρχές της πόλης. Η κατάληψη της πόλης δεν ήταν στα σχέδια των Τούρκων. Προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθούν οι υπεύθυνες στρατιωτικές αρχές για να χαραχτεί γραμμή διαχωρισμού μένουν ακαρπες. Οι Τούρκοι διστάζουν να προχωρήσουν άμεσα προς κατάληψη της πόλης αλλά όπως περιγράφει ο Τούρκος στρατηγός Κενάν Εβρέν στο κανάλι CNN Turk τελικά παίρνουν διαταγή να προχωρήσουν όταν καταλαβαίνουν οτι δεν υπάρχει αντίσταση.

Η ειρωνεία ειναι οτι αρκετοί στρατευμένοι Βαρωσιώτες βρέθηκαν στην Λευκωσία και έδωσαν αγριες μάχες για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας πού ηταν το μόνο σημείο που η κατά τα αλλα διαλυμένη Εθνική φρουρά στάθηκε στο πόστο της.

40 χρόνια μετά, και όπως επανειλλημένα συνέβηκε στην Κυπριακή Πολιτεία, κανείς δεν τιμωρήθηκε για αυτή την ασυγχώρητη πανωλεθρία. Ουτε καν μια έρευνα. Μάλιστα κάποιοι εγχώριοι, λαλίστατοι εκ των υστέρων, φωνάζουν οτι προδοθήκανε. Ομως το γεγονός παραμένει οτι μια ομάδα απο 50-100 αποφασισμένους υπερασπιστές θα κρατούσαν την πόλη.

Ας σημειώσουμε τους αφανείς ηρωες της πόλης που δεν εγκατέλειψαν το καθήκον τους και δεν αποδόθηκαν στην αυτοπροβολή. Π.χ ο πολιτοφύλακας Ανδρέας Τύμβιος (πηγή Το Αγνοούμενο Ημερολόγιο της Αμμοχώστου 13 και 14 Αυγούστου 1974, Ημερολόγιο του Σταθμού Γ της Πολιτικής Αμύνης Αμμοχώστου, Εκδοτικός οικος Κυπροέπεια, 2003). Επίσης η Κυρία (με κεφαλαίον κάππα) Καψουράχη που μετέφερε τα ενήλικα πρόσωπα που περιέθαλπε στο σχολείο του Αγίου Μέμνωνα και παρέμεινε μαζί τους μη φοβώμενη.

Το ιστολόγιο παραθέτει 3 φωτογραφίες πολεμικών ανταποκριτών της εποχής που καταγράφουν την κατάληψη της πόλης απο 3 διαφορετικές διαστάσεις.

IMG_0001

Τουρκοκύπριοι κάτοικοι χωριού Μεσαορίας υποδέχονται με χαρά τα προελαύνοντα Τουρκικά στρατεύματα καθ’ οδόν προς την Αμμόχωστο.

IMG_0003

Βρεττανοί στρατιώτες των βάσεων παρακολουθούν  τα Τουρκικά αρματα μάχης να προελαύνουν στην περιοχή του Τεσσερα Μιλι.

IMG_0002

Βαρωσιώτες, τώρα πρόσφυγες υπο αθλιες συνθήκες, κοντά στην Δεκέλεια.

Advertisements

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s