Αναδιάρθρωση δανείου και τερματισμός διαδικασίας εκποίησης…» Αγιος Μέμνων, εν Βαρωσίοις 1948 «

Η αναδιάρθρωση δανείων και οι εκποιήσεις περιουσιών είναι σήμερα πολύ επίκαιρο θέμα. Το πρόβλημα ομως δεν είναι καινούργιο.

Τον Μάρτιο του 1948 ο Παναγιώτης Αποστόλη, κηπουρός (Εσπερίδων 61) καταθέτει αιτηση στον Επαρχιακό Διοικητή Αμμοχώστου για να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης εναντίον του (ριτ η writ) λόγω μη πληρωμής των δόσεων κυβερνητικού δανείου που είχε εξασφαλίσει.

Επικαλείται την θεομηνία της 6/12/1947 που επληξε τον Αγιο Μέμνωνα και κατάστρεψε τους ανεμόμυλους του καθώς και κτίρια και την παραγωγη. Βάση της αίτησης του η επερχόμενη σοδειά τον Νοέμβριο μεσω της οποίας προτίθεται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Επίσης παραπονιέται οτι παρόλο οτι εκαμε αίτηση για αποζημίωση για την θεομηνία, δεν ελαβε δεκάρα.

Για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα του εξασφαλίζει πιστοποίηση απο τον Μουκτάρη Αγίου Μεμνωνος, Κώστα Χ Δημητρίου, οτι «οι παραστάσεις του είναι αληθείς». Σημειώνουμε την χρήση του «ππουλιού» (τρόπος εμμεσης φορολογίας) και την «στάμπα» του Μουκτάρη.

Οι πιστωτικές συνθήκες της τότε εποχής ηταν ασυγκρίτως χειρότερες απο τις σημερινές. Οι τράπεζες αρνούνταν να δεχθούν περιουσίες εκτός του κέντρου των πόλεων σαν εγγύηση. Αυτό είχε σαν συνέπεια η πλειοψηφία του κόσμου να μην εχει πρόσβαση σε πίστωση. Ο ιδιωτικός δανεισμός απο πλούσιους ιδιώτες ηταν με πολύ δυσμενείς όρους και ετσι τα (λίγα) κυβερνητικά δάνεια ηταν οξυγόνο. Το ποσόν…130 λίρες.

Απο τις σημειώσεις στο περιθώριο της αίτησης, φαίνεται οτι ο συνδυασμός της πιστοποίησης του Μουκτάρη μαζί με το σχέδιο βιωσιμότητας του Παναγιώτη έκαμαν το θαύμα!

IMG_0002

 

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s