Υποδηματοποιείον ο Κωνσταντής – Ιδρυθέν τώ 1884 – Αμμόχωστος

Η Αγνή Μιχαηλίδου στο Βιβλίο της ‘Το παλιό Βαρώσι’ περιγράφει τους τεχνίτες παπουτσιών στο Βαρώσι ώς εξής:

Γύρω στα 1910 ο παπουτσής με τον μικρό βοηθό του έφθανε ασθμαίνοντας στο σπίτι με ένα κατάλογο στο χέρι και ενα μολύβι στο αυτί. Έφερνε μαζί του τα δείγματα των δερμάτων και αφού απεφάσιζαν για το σχέδιο, έσκυβε να πάρει τα μέτρα του ποδιού. Τα παπούτσια έγίνοντο επι παραγγελία και με λίγες μέρες παράδοσι. Ο μάστρε Πετρής όπως και ο μάστρε Περικλής, ήταν οι καλοί  ύποδηματοποιοί, φημισμένα τα παπούτσια του πρώτου για τη στερεότητα, φημισμένα και του δεύτερου για την κομψότητα. Υπήρχαν και έτοιμα παπούτσια, ήσαν όμως δευτέρας ποιότητος.

Παράλληλα με την πιο πανω μαρτυρία η συλλογή διαθέτει ενα φάκελο του Υποδηματοποιείου ο ‘Κωνσταντής  (Ιδρυθέν τώ 1884) εν Αμμοχώστω’ ίδιοκτησία του Χρίστου K Λουκά. Η έσωκλεισμένη έπιστολή προς την ‘Κυρίαν Ελένην Θεοχαρίδου, Διδασκάλισσαν  εν Καιμακλί’ ύπογράφεται απο την Κυρίαν Ελενίτσα, σύζυγο του Κυρίου Χρίστου ‘εν έτει 1936’. Μπορούμε να συμπεράνουμε οτι η έπιχείρηση δραστηριοποιήτο 56 χρόνια μετά!.

Image

Το ίστολόγιο δεν έχει ύπ’οψη του φωτογραφικό υλικό των ανω  ύποδηματοποιείων αλλά εχει στήν συλλογή μιά κάρτ ποστάλ του Θεόφιλου Τουφεξή που έκδόθηκε το 1907 με θεματογραφία ενα ‘Υποδηματοποιόν μετά της πελατείας του’.

Image

Μεταγενέστερα, την δεκαετία του 1920, ο Φωτογράφος Glaszner άποθανατίζει ενα παπουτσίδικο στην Λάρνακα. Η κάρτ ποστάλ αποθανατίζει τις περίφημες ‘τσαγκαροποδίνες’ βάρους  6.4 κιλών!.

Image

 

 

Advertisements

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s