Βαρώσι 24/6/1919. Αγαπημένη μου Γκλάντυς…ένας έλληνας μόλις μας είπε οτι ύπεγράφη είρήνη…ελπίζω να είναι αλήθεια..

Στίς 24 Ιουνίου 1919 ένας Αγγλος ναύτης του Βρεττανικού πολεμικού ναυτικού, ο Reg, άποβιβάζεται απο το πλοίο του στο λιμάνι Αμμοχώστου και περιδιαβάζει τα μαγαζιά του Βαρωσιού.

Στις 11 το πρωί ενας έλληνοκύπριος σε μαγαζί που πωλούσε φωτογραφικά δελτάρια (κάρτ ποστάλ) τον πληροφορεί οτι η συνθήκη είρήνης του Πρώτου παγκοσμίου πολέμου έχει υπογραφεί.

Ισως συγκινημένος, αγοράζει μια πανέμορφη φωτογραφική κάρτα του Αγίου Νικολάου και καταγράφει τις έλπίδες του οτι τα νέα είναι όντως αληθινά…’θα σου γράψω παραπάνω λεπτομέρειες οταν θα ξαναείμαι στο πλοίο…’.

img_00015

img_00025

 

Οι φωτογραφικές κάρτες ηταν τότε είδος πολυτελείας (μισό σελίνι η μια σε αντίθεση με ενα γρόσι για τις κανονικές τύπου φωτογκραβούρας). Τα καλά νέα όμως ίσως δικαιολογούσαν τα έπιπλεον έξοδα !.

Ιστορική Υποσημείωση:

Στις 30 Οκτωβρίου 1918 υπογράφεται η πρώτη ανακωχή του πολέμου, η Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ του Άγγλου ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων της Αντάντ αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου. Αυτή η συνθήκη απετέλεσε και την απαρχή της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την 11η Νοεμβρίου 1918 υπογράφηκε και η δεύτερη και ουσιαστικότερη επί της κεντρικής Ευρώπης ανακωχή, η ανακωχή της Κομπιέν, σε σιδηροδρομικό βαγόνι, που είχε εγκαταστήσει ο Γάλλος Στρατάρχης Φερντινάν Φος (Ferdinand Foch) το στρατηγείο του, κοντά στην Κομπιέν . Η «άνευ όρων» συνθηκολόγηση της Γερμανίας πάνω στα αποκαλούμενα Δεκατέσσερα Σημεία , που ήταν αποτέλεσμα αυτής της ανακωχής, αποτέλεσε τη βάση των συνθηκών ειρήνης, που συντάχθηκαν από την Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, η οποία συνήλθε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1919 και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον (Woodrow Wilson), ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζωρζ Κλεμανσώ, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Λόιντ Τζωρτζ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ορλάντο και αντιπροσωπείες 32 συνολικά κρατών. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών  ύπογράφηκε μεταξύ των Συμμάχων και της Γερμανίας την 28η Ιουνίου 1919.

Τά ‘καλά μαντάτα΄μαλλον θα είχαν φθάσει στήν Αμμόχωστο μέσω του τηλεγραφίου της Cable & Wireless.

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s