Ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, μιά σύντομη αναδρομή

Ανήμερα του κατακλυσμού, η σκέψη μας παει στον Ναυτικό ΄Ομιλο Αμμοχώστου (ΝΟΑ). Παρατίθεται πιο κάτω η ιστορία του Ομίλου οπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΝΟΑ αλλά εμπλουτισμένη με αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Μια Κυριακή του Απρίλη του 1960, μετά από πρόσκληση τριών φιλάθλων και οραματιστών, του αείμνηστου Ευαγόρα Παντελίδη, του δρα Ντίνου Κουμούλη και του κ ΄Οθωνα Λεοντιάδη, μια ομάδα «φίλων της θάλασσας» μαζεύτηκαν στο ξενοδοχείο Φλώριδα, κοντά στη Γλώσσα και ίδρυσαν τον Ναυτικό ΄Ομιλο Αμμοχώστου.  Ο Ναυτικός ΄Ομιλος Αμμοχώστου, που είναι γνωστός όχι μόνο παγκύπρια, σαν ΝΟΑ, είναι ο πρώτος ναυτικός όμιλος που ιδρύθηκε στην Κύπρο.

Σκοπός της ίδρυσής του ήταν και εξακολουθεί να είναι σκοπός ύπαρξής του, η ανάπτυξη των ναυταθλημάτων, παράλληλα δε η συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Αμμοχώστου και του τόπου μας.

Η έλλειψη οργανωμένων ναυταθλημάτων και άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, ήταν που ώθησε τους άνθρωπους αυτούς στην ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου.  Η μόνη μέχρι τότε ναυταθλητική δραστηριότητα στην Αμμόχωστο ήταν οι εκδηλώσεις της γιορτής του Κατακλυσμού, που περιλάμβαναν αγώνες με ψαράδικες βάρκες κωπήλατες και ιστιοφόρες, αγώνες ελεύθερης κολύμβησης διάφορων αποστάσεων, αγώνες υποβρύχιας κολύμβησης, αγώνες «μακροβουτιού» και το δημοφιλές αγώνισμα του «ολισθηρού ιστού».  Οργανωτής των αγώνων αυτών ήταν ο Δήμος Αμμοχώστου.  Αξίζει να αναφέρω ότι το 1930, η «Ανόρθωσις» διατηρούσε ομάδα υδατοσφαίρισης.

Αρχικά ο Ναυτικός ΄Ομιλος Αμμοχώστου στεγάστηκε σε μια πολύ γραφική διώροφη κατοικία που ήταν κτισμένη σε ένα ιδανικό χώρο κοντά στη «Γλώσσα» και ανήκε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.  ΄Εχοντας κατάλληλα ανακαινισθεί και πολύ ωραία διακοσμηθεί, πρόσφερε μια ναυτική και ψαράδικη ατμόσφαιρα και σύντομα έγινε ο τόπος συνάντησης για τα μέλη του ΝΟΑ και τους καλεσμένους τους.

 Image

Tο κτίριο του ΝΟΑ (με ελληνική σημαία). Καρτ ποστάλ Ανδρέα Σωτηρίου 1962

 

Μερικά χρόνια αργότερα το σπίτι γκρεμίστηκε για την ανέγερση του ξενοδοχείου Ασπελία και ο Ναυτικός ΄Ομιλος Αμμοχώστου στεγάστηκε προσωρινά πάνω από το κέντρο Φάληρο και στη συνέχεια στο γραφικό νησάκι του «Τζιέρη», στην είσοδο του μικρού κόλπου που αργότερα έγινε η Μαρίνα της Αμμοχώστου.

 Image

Μια σπάνια κάρτα του ΝΟΑ στο νησάκι του Τζιέρη (εκδοση Τάκη Γεωργίου, δεκαετία 60)

Image

Πανοραμική αποψη του ΝΟΑ (τέλη της δεκαετίας 60)

 

Advertisements

Ετικέτες:

Ένα Σχόλιο to “Ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, μιά σύντομη αναδρομή”

  1. Tony Zambakkides Says:

    Toso omorfes anamnhseis,kai enas ajexastos stathmos sth zoh olon ton Barosioton

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s